Covek so vospalenie vo kolenoto
Covek so vospalenie vo kolenoto

Воспалението и болката се вообичаени здравствени проблеми кои можат да влијаат на нашиот секојдневен живот. За среќа, постојат природни алтернативи кои можат да помогнат да се намали воспалението и болката, како што е серапептазата.

Серапептазата е ензим добиен од свилената буба и со векови се користи во традиционалната медицина. Во последниве години, тој се здоби со популарност како природен антиинфламатор кој помага во ослободување од болка.

Што е Serrapeptase?

Серапептазата е протеолитички ензим, што значи дека ги разложува протеините на помали компоненти. Се произведува од бактеријата Serratia marcescens во цревата на свилените буби, кои ја користат за да го растворат нивниот кожурец и да се појават како пеперутки. Серапептазата првпат била изолирана во 1960-тите и оттогаш била проучувана за нејзините различни здравствени придобивки.

Како делува Serrapeptase?

Серапептаза ензимот делува така што ги разградува протеините во телото кои придонесуваат за воспаление и болка. Тоа го прави со разградување на фибрин, протеин кој е вклучен во згрутчување на крвта и формирање на лузни. Кога фибринот се акумулира во телото, може да предизвика воспаление и болка, особено во зглобовите и мускулите.

Серапептазата, исто така, има антиинфламаторно дејство со намалување на производството на простагландини, кои се супстанции слични на хормони кои придонесуваат за воспаление. Со намалување на воспалението, серапептазата може да помогне во ублажување на болката и подобрување на подвижноста.

Кои се здравствените придобивки од Serrapeptase?

  1. Го намалува воспалението и болката

Серапептазата значително го намалува воспалението и болката поврзани со различни состојби, вклучувајќи ревматоиден артритис и фибромијалгија. Исто така серапептазата значително ја намалува болката и ја подобрува подвижноста кај пациенти со остеоартритис на коленото.

  1. Го подобрува респираторното здравје

Серапептазата се покажа дека има корисен ефект врз здравјето на дишните патишта. Може да помогне да се намали воспалението во дишните патишта и да се подобри дишењето кај пациенти со хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма.

  1. Промовира кардиоваскуларно здравје

Серапептазата може да помогне да се намали воспалението во крвните садови и да се спречи формирање на згрутчување на крвта. Серапептазата исто така го намалува ризикот од кардиоваскуларни настани кај пациенти со атеросклероза.

  1. Го поддржува дигестивното здравје

Серапептазата го подржува и дигестивното здравје бидејќи може да помогне да се намали воспалението а во цревата и да се подобри варењето.

  1. Го подобрува заздравувањето на раните

Серапептазата го подобрува заздравувањето и го намалува формирањето на лузни кај пациенти кои се подложени на естетска хирургија.

Заклучок

Серапептаза е природен ензим со антиинфламаторни и ублажувачки својства. Работи така што ги разградува протеините кои придонесуваат за воспаление и болка, што го прави ветувачко природно решение за различни здравствени проблеми.

Слични содржини