Melatonin Pura таблети

190.00 ден

Краток опис на производот:

Melatonin Pura е диетески додаток корисен за подобрување на физиолошкиот одмор и регулирање на ритамот сон/будност. Корисен е при несоница предизвикана од промена на временски зони или недостаток на оваа природна состојка во организмот.

SKU: 8008843010875

Детален опис на производот:

Melatonin е супстанца која природно се произведува од нашиот организам, попрецизно од епифизата.

Како се регулира производството на мелатонинот во нашиот организам?
Промената на темно-светло ја регулира секрецијата на мелатонин; се произведува во епифизата кога сонцето заоѓа и се намалува светлината, има функција да го поттикне сонот. Напротив кога светлото ги погодува нервните клетки на ретината се случува намалување на неговата синтеза.

Каква функција развива melatonin во нашиот организам?
Мелатонинот има важна улога во регулацијата на секојдневниот ритам, односно го регулира ритамот будност/сон.
Сонот потпомогнат од мелатонинот ја одржува непроменета фазата РЕМ (најважна фаза од нашиот сон) и не провоцира поспаност следниот ден затоа што се метаболизира за кратко време.

На кого може да му користи консумирањето на melatonin?
Мелатонинот може да се употребува при потешкотии со заспивањето и полесно прилагодување на промената на временски зони.

Посебно се препорачува кај постари особи. Всушност, обично во овие случаи епифизата не успева повеќе да произведе количина на мелатонин доволно за да се поттикне одмор. Може да му користи на оној кој го има пореметено, од било која причина, ритамот на сонот: на пример на оној кој работи навечер а преку ден не успева да заспие.

Начин на употреба:
За коректна интеграција се советува консумирање на 1 микротаблета дневно, 15 минути пред легнување.