Lactiferon plus таблети

980.00 ден

Краток опис на производот:

Lactiferon Plus се препорачува во превенција и третман на разни видови на анемија во случај на: бременост, лактација, менорагија, метрорагија, гастроинтестинално крварење, хемотерапија.

SKU: lactiferon-plus

Детален опис на производот:

Lactiferon Plus е додаток во исхраната, индициран во превенција и третман на неколку видови на анемија, како што се: анемија со дефицит на железо, недостаток на фолна киселина/фолати, дефицит на витамин Б12, мала таласемија со компонента на недостаток на железо (генетско заболување кое се карактеризира со хемоглобин и ниска сидеремија).

Lactiferon® Plus е во согласност со препораките на EFSA и обезбедува додаток на железо во организмот без придружни несакани ефекти.

Начин на дејствување
Бисглициниран железо (Ferrochel®) – ги обновува наслагите на железо и одржува постојана концентрација дури и по 6 месеци по завршувањето на третманот во споредба со класичните препарати на железо.

Лактоферин – го олеснува транспортот на железо во телото и одржува хомеостаза на железо.

Quatrefolic® (L-метилтетрахидрофолат) – единствената форма на фолати што може да влезе во метаболичкиот циклус на човечките клетки; Администрацијата на оваа фолна киселина за време на бременоста е многу важна за да се спречи мегалобластна анемија.

Аскорбинска киселина (витамин Ц): има многу важна улога во апсорпцијата на железо од храна и препарати на база на железо и за подобрување на вредностите на хемоглобинот.

Бета-каротен: мобилизира депозити на железо во црниот дроб и го поддржува процесот на еритропоеза.

Метилкобаламин (витамин Б12): ја зголемува апсорпцијата на железо и ја стимулира еритропоезата; пропорционален на недостаток на фолати, дефицит на витамин Б12, може да предизвика мегалобластна анемија за време на бременоста.

Секоја капсула содржи: Бисглицинат железо (Ferrochel®) 125 mg, Лактоферин 100 mg, Quatrefolic® (L-метилтетрахидрофолат) 624 µg, аскорбинска киселина (витамин Ц) 160 mg, бета-каротен 2,6 mg и метилкобаламин (витамин Б12) 9 μg и помошни средства.

Терапевтски индикации
Lactiferon Plus се препорачува во превенција и третман на разни видови на анемија во случај на: бременост, лактација, менорагија, метрорагија, гастроинтестинално крварење, хемотерапија.

Метод на администрација
1-2 гастрорезистентни таблети дневно 15 минути по главните оброци.

Несакани реакции
Се покажа дека Lactiferon® Plus е добро толериран. Немаше несакани ефекти како гадење, повраќање, запек, дијареа, абдоминална болка, честа појава кај класичните препарати на железо.

Предупредувања и мерки на претпазливост
Lactiferon® Plus содржи лактоферин, дериват на кравјо млеко, кој не се користи во случај на нетолеранција на лактоза. Производот е додаток во исхраната и не може да замени разновидна и урамнотежена исхрана и здрав начин на живот.

Препорачлива дневна доза е 1 таблета на ден 15тина минути после оброк , во консултација со вашиот матичен гениколог зависно од степенот на анемија може да добиете препорака и по 2 таблети на ден ( после ручек и после вечера ) .